21:08

#9 KONKURS URODZINOWY - Niebo w kruszonce

KONKURS URODZINOWY!
„Niebo w kruszonce” to mój pierwszy patronat od Wydawnictwa Zysk i S-ka, jestem więc dumna, że mogę podarować aż dwa egzemplarze tej książki, dla osób, które się zgłoszą i wygrają konkurs. Powieść jest cudowna, lekka i pozwalają się zadumać na chwilę. Jednak, że tytuł posiada moje ulubione słowo czyli „kruszonka”, konkurs będzie z nim z związany.
Zapraszam bardzo gorąca do brania udziału.




Aby wziąć udział należy:
Dodać się do Obserwowanych
Podać swój mail
Napisać, że się zgłaszasz
Polubić mój Fanpejdż
Polubić Fanpejdż Wydawnictwa Zysk i S-ka
Odpowiedzieć na pytanie konkursowe:
Kiedy, gdzie i czyje najlepsze ciasto jadłaś/łeś?”
Wygra osoba, która sprawi, że pocieknie mi ślinka!


Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja – Dominika Szałomska, właścicielka bloga dominika-szalomska.blogspot.com Fundatorem jest Wydawnictwo Zysk i S-ka
2. Uczestnikiem konkursu może zostać każdy, kto spełni warunki podane w punkcie 4.
3. Konkurs trwa od 24.06.2016r. – 20.07.2016r. (do godz.23.59). A wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 2 tygodni od zakończenia
4. Aby wziąć udział wystarczy spełnić następujące warunki:
a) Posiadać adres zamieszkania na terenie Polski.
b) Zgłosić się w komentarzu.
c) Napisać również w komentarzu swój adres e-mail.
d) Odpowiedzieć na pytanie konkursowe
e) Można też umieścić baner konkursowy u siebie na blogu, bądź udostępnić na tablicy - ale również nie jest to warunek konieczny.
5. Nagrodą w konkursie są DWIE książki pt; „Niebo w kruszonce” Moniki A. Oleksy
6. Laureaci konkursu zostaną wybrani przez organizatora konkursu.
7. Zwycięzcy mają obowiązek w ciągu 4 dni roboczych od opublikowania wyników, przesłać swój adres drogą mailową - w celu wysyłki nagrody – na adres dominika.szalomska@wp.pl
8.Jeżeli zwycięzca nie prześle swoich danych adresowych, traci prawo do nagrody. Zostanie ona przyznana kolejnej, wybranej przez organizatora osobie.

15 komentarzy:

  1. Zgłaszam się :)
    e-mail: iza.81@o2.pl
    Obserwuję jako: izabela81
    Fanpejdże polubione
    Odpowiedż na pytanie:
    Najpyszniejsze ciasta na świecie robi moja mama. Moje ukochane to "Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi"
    Przedstawię przygotowanie:
    1 szklankę mleka lekko podgrzewamy, zestawiamy z ognia, dodajemy 1 szklankę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Do 1 szklanki mleka dodajemy rozkruszone drożdże (5 dag), mąkę (5 szklanek), 4 żółtka, cukier waniliowy (8 g) i aromat śmietankowy. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dwa placki. Jeden placek wykładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy (28 x 35 cm.). Na placku układamy np. owoce agrestu i czarnej porzeczki (razem 1/2 kg). Można użyć innych dowolnych owoców. Następnie przykrywamy całość drugim plackiem. Z 1 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 4 czubatych łyżek cukru i odrobiny wyciśniętej cytryny robimy kruszonkę - wszystko zagniatamy i kruszymy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 C i pieczemy ok. 1 godziny.
    Takie ciacho najlepiej smakuje z mlekiem. Zawsze gdy je jem przypomina się mi dzieciństwo, takie moje małe niebo w kruszonce.

    Smacznego Dominiko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie jako Magdalena Faltyn
    Udostępniam na facebooku na profilu Magdalena Faltyn
    email magdalenafaltyn@wp.pl
    Najpyszniejsze ciasto to...sernik tradycyjny z rodzynkami mojej mamy. Ser prawdziwy wiejski do tego jaja wiejskie a jak wiemy takie mają żółtka zolciutkie . Dużo rodzynek...o matko ..niebo w gębie ...pyszny i wilgotny serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłaszam się
    Lubię FB jako Joanna Szarek
    wersja.Asia@v.pl
    Obserwuję jako Asia Szach
    Post udostępniłam na FB
    Najpyszniejsze ciasto jakie jadłam to ciasto robione przez moją ciocię- Rafaello. Piecze ona wspaniałe wypieki, tylko troszkę nie wierzy w swoje możliwości. Już kilkakrotnie mówiłam jej, że może otworzyć cukiernię i sprzedawać swoje pyszności. Na razie się tego nie doczekałam ale każda impreza rodzinna jest udana i pyszna gdy na stole leżą(ale krótko) jej ciasta, placki i ciasteczka. Natomiast jeśli chodzi o ten jeden jedyny najlepszy to jest to "niebo w gębie" Biszkopt jest puszysty i lekki- niestety mi taki nie wychodzi. Do tego krem, który o dziwo nie jest przesłodzony i ten kokos, którego zazwyczaj nie jem, a tutaj uwielbiam. Ach muszę do niej zawitać i a nuż będzie go miała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłaszam się ☺
    Obserwuję jako Elżbieta Bieniek
    Lubię jako Elcia Bieniek
    E-mail mariaela38@gmail.com
    Udostępniam na fb
    Najpiękniejsze ciasto jakie jadłam robi moja ciocia Ewa, jezdzilam do niej jako podlotek na wakacje, spisalam wszystkie przepisy, lecz samej gdy robiłam wciąż zakalce wychodziły :( .Przerwałam moją przygodę z pieczeniem ciast na parę lat , lecz teraz mogę się pochwalić że 3-bit jakie robię to poprostu niebo w gębie, a Stefanka spod mojej ręki rozplywa się w ustach, ten budyń i czekolada poprostu rozplywaja się , a smak jest nieziemski, och chyba zrobię, mniam ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgłaszam się! :)
    maja.allure@gmail.com

    To było dawno. Bardzo dawno - w gimnazjum. Nigdy nie sądziłam że będę w stanie zapamiętać smak na tak długo, a jednak...
    Przypadł mi w udziale do spółki z koleżanką semestralny dyżur w szkolnym sklepiku. Miało to swoje plusy i minusy. Brak przerw - to zdecydowana wada. Zaleta - wcześniejsze wyjścia z lekcji, tolerowane spóźnienia i...
    przedpremierowy dostęp do najpyszniejszych drożdżowych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam!!
    Samo ciasto - niebo w gębie, świeżo wyjęte z piecyka, jeszcze ciepłe, idealnie puszyste i miękkie.
    Na nim - warstwa rozpływających się w ustach, słodkich, soczystych truskawek.
    Ale to jeszcze nic... drożdżowa, najprawdziwsza w świecie kruszonka. Chrupiąca, słodziutka i często jeszcze gorąca. A na wierzchu - delikatna chmurka z cukru pudru.
    Zjeść tylko jedną i na tym poprzestać? To niemożliwe! Zjadałam po dwie, kolejne dwie kupując na zapas. Żadna nastoletnia dieta nie miała szans z tymi drożdżówkami. Umorusane cukrem pudrem informowałyśmy kolejne osoby, że drożdżówek już brak - dostarczano nam codziennie najwyżej dwa tuziny. Dziś ozłociłabym tego lokalnego piekarza, który przywiózłby mi choćby trzy sztuki...!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłaszam się !
    Lubię jako aleksandra chylińska
    obserwuje jako Alejandra
    mój e-mail alejandrashadowhunters@gmail.com

    Kiedy jadłam najlepsze ciasto ? W sumie dokładnie to nie wiem, może mając 5 lat. Było to na jednym z wyjazdów do mojej babci. Robiła ona strucla. Był najpyszniejszy na świecie. Nie wiem dlaczego, ale zawsze kazała nam nasze kawałki smarować takim swojskim masełkiem. Nie wiem czy to tylko do smaku, czy to też z powodu tego, zebysmy chociaż trochę przytyli. Odkąd pamiętam babcia robiła do jedzenia same dobre dania, jednak właśnie ten strucel będę miała w pamięci, chociaż nie jadłam już go od dobrych 5 lat...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgłaszam się!
    Obserwuję jako: Alicja Pachut
    Lubię fb jako: Alka Pachut
    e-mail: aluska1321@wp.pl
    Jak to gdzie? Oczywiście u babci. Najlepsze ciast ciasto babci, ucieranie ręcznie, do tego pyszne truskawki, trochę bitej śmietany, kompocik z rabarbarem i jest niebo na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgłaszam się,
    obserwuje jako Klaudia Cebula
    email: klaudiaannacebula@wp.pl
    Lubię jako Klaudia Ceebul
    Jakkolwiek to zabrzmi najlepsze ciasto jadłam od księdza :)
    Akurat księża katecheci w szkołach mają to do siebie, że długo miejsca nie zagrzewają i średnio co dwa lata wraz z końcem roku żegnamy katechetę. A księża, jak to księża lubią się "postawić". I takie ciacho pyszne miałam okazję zjeść:
    Na dole było ciemne ciacho jak brownie, potem puszysta masa z masłem orzechowym, na nią położona była kokosowa wkładka, znów masa, brownie, lekko pokryte masą i dżem z porzeczek i na górze pokruszona kokosowa princessa.
    Ten smak mogę tylko odtworzyć w pamięci, bo ksiądz nie chciał się podzielić przepisem. Choć wydaje się maziste, to takie nie było. Było naj i idealne...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie się zgłaszam! :)
    Obserwuję jako: Magdalena Jagła
    Lubię jako: Magdalena Ewa
    Mój e-mail to: madzia1800@gmail.com

    Odpowiedź:
    Kiedy: miałam wtedy około 10 lat
    Gdzie: na wakacjach w Gdańsku
    Co to było: razem z mamą i bratem, odwiedzaliśmy ciocie, która mieszkała w Gdańsku już od jakiegoś czasu. Nie pamiętam już dokładnie w jakiej kawiarni wtedy byliśmy. Jednak nigdy nie zapomnę smaku gorącej szarlotki, polanej czekoladą i lodami waniliowymi.
    Gdyby miłość miała smak, to smakowała by właśnie tak.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgłaszam się :)
    e-mail: daga800@o2.pl
    Obserwuję jako: Dagmara Janik
    Fanpejdże lubię: Daga Janik,
    Odpowiedź:
    Najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam to Kuch z wiśniami, który piekła moja już niestety nie żyjąca babcia. Nikomu nie zdążyła przekazać tego przepisu i wszyscy teraz próbujemy znaleźć i zrobić chociaż podobny w smaku Kuch. Pamiętam jak przyjeżdzalismy z kuzynami na wakacje do babci zawsze w pierwszej kolejności męczyliśmy babcie żeby nam upiekła to ciasto. Staliśmy i wyczekiwaliśmy kiedy w końcu babcia wyciągnie to ciasto z piekarnika. Odstawiała na schody prowadzące do strychu aby ciasto wystygła a my po cichu skradaliśmy sie i zjadaliśmy ciasto jeszcze gorące. Oczywiście obrywało nam się później po uszach, ponieważ jest bardzo niezdrowo jeść takie ciasto gorące. Na szczęście babcia nie potrafiła się na nas długo złościć i już za kilka dni od nowa piekła do nas najwspanialszego Kucha z wiśniami pod słońcem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłaszam się :)
    Obserwuję jako: Gab riela
    mail: gabolek000@o2.pl
    Lubię fb jako: Gabriela M.
    Odpowiedź:

    Trudno byłoby wybrać mi najlepsze ciasto z najlepszych ciast, jakie miałam okazję jeść w swoim życiu. Czy to drożdżowe, kakaowe, z owocami, serkiem Mascarpone, z bezami, czy pokryte grubą warstwą czekolady... wszystkimi zajadałam się u "pani mamy" i "pana taty". Moja siostra wyszła za mąż już kilka lat temu, a rodzice jej faceta chyba wybrali nieodpowiedni zawód. Obydwoje bardziej nadają się na zawodowych kucharzy pokroju Jamiego Olivera, Gordona Ramseya, Magdy Gessler czy Wojciecha Modesta Amaro. Dania wychodzące spod ich rąk, to istne majstersztyki - fantazyjne smaki, kolory, zapachy i jeszcze genialna prezentacja. A te wypieki! Z ich repertuaru najlepsze są tarty. Delikatne, a zarazem kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Lekka masa, czasem budyniowa, czasem zrobiona z serka Mascarpone, osładzająca i umilająca dzień. I jeszcze owoce - mnóstwo świeżych owoców, skrzących się w delikatnym blasku słońca. W sezonie letnim zawsze są rwane prosto z krzaczków, dzięki czemu całość dopełniona jest niezawodnym, domowym smakiem. Przeważnie tarty te są na zimno, czasem jednak „pani mama” i „pan tata” zapiekają owoce razem z ciastem. Niby niepozorna słodycz, ale tak naprawdę to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zgłaszam się :)
    Obserwuję jako Anna Kulawiak
    e-mail: anikm@o2.pl
    Lubię na Fb jako Anna Kulawiak

    Najlepsze ciasto jakie jadłam, było stworzone rękoma mojej ukochanej Babci.
    Minęło wiele lat, odkąd odeszła na zawsze, jeszcze więcej, gdy miała siłę w rękach, by zagniatać z pasją, drożdżowe placki dla swoich wnucząt.
    Pamiętam jakby to było zaledwie wczoraj, ten smak placków drożdżowych, pełnych gorącego jabłkowego nadzienia. Nigdy nie mogliśmy doczekać się,aż ostygną,choć Babcia ostrzegała, że nas brzuchy rozbolą od ciepłego ciasta.
    Nie wiem w czym tkwił sekret Jej pysznych wypieków, może w tym, że wkładała w te placki całe swoje wielkie serce, a może to nasza miłość do Babci sprawiała, że to co tworzyła było naszym niebem.
    Teraz po latach wspominam Ją uśmiechniętą, krojącą grube pajdy placka i nas tulących się do Niej.
    Tak, to smak mojego dzieciństwa, smak niewinności i najszczerszej rodzinnej miłości.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgłaszam się!
    Obserwuje jako Patrycja Fornal
    E-mail patyszkaaa@gmail.com
    Lubię jako Patrycja Fornal
    Odpowiedz Niestety Nie jestem jakims wielkim smakoszem ciast, i nigdy u nikogo nie jem, zawsze boje się że sprawie komus przykrość gdy mnie częstuje, ale staram się wytłumaczyć i grzecznie przeprosić;)
    Jedynym wyjątkiem jest ciasto mojej mamy, jedno jedyne ciasto z gruszkami.
    Uwielbiam je od pierwszego kesa, mogła by je pięć codziennie!
    Ciasto, które smakuje całej mojej rodzinie. Ciasto, którego zapach wypełnia cały dom, sprawiając, że pachnie.. domem. Ciasto, którym mama obdarowuje mnie na każdą podróż, gdybym zdążyła zgłodnieć w pociągu, owija je jeszcze ciepłe folią żeby nie zdarzyło się wystudzic;)
    Ciasto jest pyszne,
    Można je podać z Lodami Ale uwierzcie mi, nie trzeba. Czasem zastanawiam się nawet, czy obsypanie go cukrem pudrem nie jest przesadą, bo samo w sobie jest doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgłaszam się
    e-mail: melisa2004@gmail.com
    Obserwuję jako: Melisa Anonim
    Lubię jako: Małgorzata Bula
    Odp.Mnie zawsze najbardziej smakują ciasta upieczone dla mnie przez moją siostrę-jakie by nie były-bo wiem, że włożyła w nie serce :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zgłaszam die obserwuje na fb jako Barbara Pawlik emeil rzadkilas@wp.pl Co fo pytania to pieke duzo placek balowy polecam , dobry jest snikers Kappuczino czy miodownil czy sernik z rosa ale uwielbiam balowy jak anioła lekki biły puszyszty dotyk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Dominika Szałomska , Blogger